3 Aralık 2010 Cuma

Önce Nefes

 

Doğru ve etkin bir çalışmada çalışmanın içeriği , süresi , hareketlerin doğru yapılması kadar nefes alıp-vermenin de doğru olması çok önemlidir. Eğer nefesimizi çalışma esnasında doğru kullanırsak yükü, çalıştırdığımız kasa doğru ölçüde vermiş oluruz. Bunun sonucunda vücudumuzda oluşabilecek tahribatları önleyebilir ve kasın doğru çalışmasıyla istediğimiz sonuca daha kolay ulaşabiliriz.
 
Peki bunu nasıl yapabiliriz??

Hareket sayımızın ve hızımızın artmasıyla birlikte vücudumuzun oksijene olan ihtiyacı da artar. Bizim yapmamız gereken, tam bu noktada vücuda ihtiyacı olan oksijeni doğru miktarda aktarabilmektir. Bu da kasın oksijene en çok ihtiyaç duyduğu anda yani kanın kasa pompalandığı kasılma evresinde olmaktadır. Bunu da yaptığımız harekette zorlandığımız noktada nefesimizi vererek hareketi daha rahat yaptığımız noktada nefesimizi alarak sağlayabiliriz.
Egzersizde nefese dikkat edilmediği taktirde oluşabilecek sorunlar? Çalışma sırasında kasa yük uygulandığı noktada nefesin tutulması sonucunda; akciğer içi basınç artmakta, bunun sonucunda kalbe dönen kan miktarı azalmakta ve kalbin önündeki direnç arttığı için kalbin verimli çalışması bozulmaktadır.
Egzersiz öncesinde sigara içmek hava yolu direncini arttırır. Bu da aşırı solunum ve kalp atım sayısında artışla kendini belli eder.
İleri yaş gruplarında ve yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı olan kişilerde kasa aşırı yük bindirilmesi ile solunumda zorlanma ve rahatsızlıkların nüksetmesi olasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder